Assalammualaikum dan Salam sejahtera,kali ini saya hendak berkongsi sedikit ilmu tentang Blogging. Kebanyakkan rakyat Malaysia sekarang setiap seorang mempunyai 1 atau 2 Blog malah lebih dari itu pun ada. Kawan saya mempunyai 20 Blog yang di kendalikan,bayangkan bagaimana di hendak update setiap blognya. 
Oklah disini saya listkan sebanyak 101 perkara yang mesti dilakukan oleh Blogger baru sebelum melakukan aktiviti Blogging. Saya pun melakukannya berlandaskan tip-tip ini.


    1. Kalau belum ada, mulakan blog anda hari ini juga.
    2. Tulis sebarang subjek yang paling anda suka.
    3. Kalau anda serius dengan blog, beli domain sendiri.
    4. Tentukan nama domain sama dengan nama blog anda.
    5. Gunakan nama yang ringkas supaya mudah diingat.
    6. Guna Blogger Blogspot atau Wordpress Blog
    7. Gunakan banyak plugins
    8. Urus blog anda cara berterusan.
    9. Tulis 5 pos dalam satu minggu.
    10. Ulangbaca setiap pos.
    11. Berinteraksi dengan lain-lain blogger.
    12. Tulis komen yang bermakna dalam blog orang.
    13. Atau tulis sesuatu yang lucu sebagai komen.
    14. Jadi orang pertama yang menulis komen.
    15. Selalu backup blog anda
    16. Elakkan guna kalender pada sidebar.
    17. Pilih niche yang sesuai tidak kecil dan tidak besar.
    18. Ambil bahagian dalam mana-mana forum.
    19. Tulis link anda dalam forum.
    20. Guna blog aggerator.
    21. Pos yang bermutu adalah raja segalanya.
    22. Kemaskini template blog anda.
    23. Gunakan trackback.
    24. Template Blog yang sederhana mudah digunakan.
    25. Jangan tinggalkan sosial bookmark (Facebook,Twitter).
    26. Sertai banyak jaringan/network blog lain.
    27. Tulis senarai 10 teratas.
    28. Gunakan tags.
    29. Gunakan khidmat Pings.
    30. Tulis banyak artikel dengan tajuk "Bagaimanakah caranya…"
    31. Tentukan pos anda boleh di scan.
    32. Senaraikan blog anda dalam banyak blog directories.
    33. Tanyakan soalan berguna kepada pengunjung anda.
    34. Gunakan Feedburner.
    35. Selalu guna 'sense of humor'.
    36. Jadi pemblog yang murah hati dan sedia membantu.
    37. Sediakan pos-pos simpanan untuk masa mendesak kemudian nanti.
    38. Galakkan pengunjung blog anda untuk 'digg' pos anda.
    39. Letak ikon RSS subscription pada setiap muka blog anda.
    40. Sediakan kemudahan 'siri' bagi setiap pos.
    41. Jawab setiap komen yang ada.
    42. Kembalikan pautan yang dibuat kepada blog anda.
    43. Gunakan font yang mudah dibaca.
    44. Dapatkan banyak pautan masuk dari .edu dan .gov.
    45. Pecahkan pos-pos yang panjang kepada bahagian-bahagian (read more).
    46. Ujikaji dengan pelbagai sumber yang boleh menghasilkan wang.
    47. Gunakan kemudahan 'Google Analytics'.
    48. Kaji perangkaan dalam Google Analytics.
    49. Guna email untuk berwawancara.
    50. Jadi diri anda sendiri.
    51. Elakkan pos-pos yang sama isinya.
    52. Guna RSS Reader.
    53. Baca sebanyak mungkin blog-blog lain.
    54. Tumpu pada isi kandungan yang bermutu.
    55. Sediakan page "About".
    56. Jika perlu sertkan gambar anda dalam blog.
    57. Buati sendiri muka untuk "mengiklan di sini"
    58. Gunakan meta tags sewajarnya.
    59. Pelajari asas SEO.
    60. Gunakan gambar-gambar pada tempatnya.
    61. Hasilkan sesuatu yang bernilai untuk pengunjung.
    62. Tempatkan iklan ditempat yang wajar.
    63. Banyak bersabar.
    64. Kalau boleh gunakan khidmat co-blogger pembantu.
    65. Tulis artikel sendiri dan submit pada directories.
    66. Kongsi dengan orang lain kejayaan anda.
    67. Kongsi juga pengalaman dalam banyak masalah kegagalan.
    68. Banyakkan membaca Problogger.net.
    69. Jangan lambakkan ikon dala sidebar anda.
    70. Jangan adakan blogroll yang panjang berjela.
    71. Buat eksperimen dengan Google Adsense.
    72. Buat eksperimen dengan 'Text Link Ads'.
    73. Selalu buat pautan pada blog lain.
    74. Sediakan kemudahan untuk dihubungi oleh pengunjung blog anda.
    75. Gunakan tajuk secara berkesan.
    76. Buat tawaran pendaftaran melalui email.
    77. Selalu jawab soalan pengunjung yang dikemukakan.
    78. Selalu jawab komen-komen dengan kadar segera.
    79. Gunakan Technorati.
    80. Buka kemudahan mendaftar dalam komen.
    81. Rekomen tool yang berguna dan cara mendapatkannya.
    82. Menulislah dengan sentuhan pribadi anda sendiri.
    83. Biar sampai sampai jadi pakar dalam sesuatu niche.
    84. Jangan jawab pos yang hanya menyertakan pautan sahaja.
    85. Selalu beri pendapat yang berguna.
    86. Gunakan corak warna yang simple.
    87. Sertai lain-lain projek blogging.
    88. Berkenalan dan bertukar pendapat dengan blogger lain..
    89. Senaraikan artikel anda yang terbaik.
    90. Gunakan kemudahan audio dalam blog.
    91. Selaraskan kategori blog anda.
    92. Berhubung secara terus dengan pengunjung blog anda.
    93. Uruskan struktur URL anda secara berkesan.
    94. Beri artikel tips percuma
    95.  Letak pautan pada bawah post anda.
    96. Nyatakan punca sesuatu rujukan dari mana dipetik.
    97. Uruskan semakan bulanan.
    98. Tambah podcast.
    99. Melakukan Blog Walking.
    100. Guna sms untuk promosi web anda
    101. Sediakan senarai 101 satu tips.
Blogging For DummiesBlogging All-in-One For DummiesCreate Your Own Blog: 6 Easy Projects to Start Blogging Like a ProProBlogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income 

Ok setakat ini pengkongsian saya,ingat setiap blogger lain caranya,di atas adalah berdasrkan permerhatian saya. Ada list yang boleh di ikut,ada juga tidak.

p/s : Macam mana list anda pula?





    7 comments

    salam Bro Hakeem..
    mantop tutorial ni
    banyak yang perlu saya
    perbaiki lagi walaupun
    bukan newbie lagi..he he

    Reply

    too much to learn for new bloggers :P

    Reply

    Wow...this is a great tip///would compile this..hehe


    Join Exabytes Angel Program now and get RM50 bonus upon sign up.
    http://exabytes.com.my/partners/angel/

    Reply

    perhh..!!
    ni memang btol2 pakar ni..
    tq for the tips..!!

    hope dapat datang jenguk blog saya..
    tinggalkan komen skali..

    saya dah follow awak..
    klo sudi follow la blog saya k...

    Reply

    salam..hi saya blogger baru nk mule..byk yg perlu diperbaiki..byk sgt..huhu
    tp dngan berkat kesabar dan tip diatas sgt berguna untuk saya...terima kasih :)

    Reply

    tips yang sangat berguna..thanks

    Reply